Mihai Serban

10/11/2013

carti de aviatie

Filed under: Armata,Aviatori,avioane,Carti,istorie — admin @ 12:26

 

Duminică, 10 noiembrie 2013

Istoria UNUI URAGAN DE FOC

Istoria UNUI URAGAN DE FOC [1]
            O Nouă lucrare de viță de vie SA completeze Biblioteca istorică a celui de-al doilea Razboi Mondial, Raftul Dedicat aeronauticii. Cartea Celor doi Autori (dl. Prof. dr. Valeriu Avram Nu mai sunt nevoie de Prezentare, fiind cunoscut de zeci de ani de Catre consumatorii de istorie a Aviației de la noi si de Peste Hotare, IAR Alexandru ARMA SI-un Rezervat deja-ne loc de cinste în micul grup al specialiștilor de la noi) se ocupă de ONU Grup unic principiul natura lui, principiul dotare si varful de Misiuni.
            Pana la o recenzie mai amplă, imi permis SA atașez aici Doar rezumatul version Limba engleză, la îngrijirea am si eu ONU Foarte Mic APORT.
TH GRUPUL ROMÂN Forțelor Aeriene
1943-1944
(Rezumat)
            Conform Ordinului Major al Forțelor Aeriene nr. 530 / 7.06.1943, începând cu luna mai 11 -lea 1943, 8 -lea Fighters grup de 2 II Wing, bazat pe aerodromul Târgșor va primi Henschel aeronave B2 129, și a fost transformat în 8 -lea ASSAULT Group.În prima zi, Grupul a avut 12 ofițeri, 18 subofițeri, 18 ofițeri tehnice minore și 270 soldaților. Capitanul IOAN CARA a fost numit comandant al Grupului. Grupul a fost format din trei escadrile: 41 -a , sub comanda locotenent-Sotropa Leonida, 42 a - Lt. Nicolae Serescu și 60 -a , comandată de căpitanul Ștefan Alexandrescu.
            Toți piloții au fost trimise cu trenul la Kirovgrad, și de acolo, pentru o perioadă scurtă de timp, au cursuri de zbor pentru avioane gemene de atac motor A 129. Este remarcabil faptul că piloții au fost în principal subofițerii care vine de la luptători și având doi ani de experiență, și anume sute de ore de zbor în misiuni de război. În iunie 1943, piloții 8 -lea Group a început zboruri de formare, astfel că în luna iulie ar trebui să înceapă activitățile de exploatare. Pentru o perioadă scurtă s-au mutat la aerodromul de bază de la Mariupol și apoi, pe 10 august -lea , au început de zbor operațional la Kramatorskaia. Primele misiuni s-au zburat de infanterie si tancuri sovietice, primul pilot dispărut în acțiune a fost de Adj. Petre Sârbu, la 16 august -lea . Până la 30 august -lea 1943 un nou comandant a fost numit, Lt. col. Duțu Vasiliu. În perioada 20 august -lea și 02 septembrie II 1943, 8 -leaGrupul a ajuns la Mariupol, care acționează zilnic pe frontul de sud. Pe său 26 -lea misiune, Adj. Aeronave Constantin Georgescu a fost lovit de inamic AA foc. Chiar witn = h o furnică motor și AR 1 -a 1943 pe aripa thedamaged el a fost capabil să aterizeze nr său 122 în condiții de siguranță. La începutul lunii septembrie, Adj.Ion Enache de la 42 a asalt Escadrila aterizat în țara nimănui și a reușit numai să vină înapoi la aerodrom câteva zile mai târziu.
            8 -lea Assault Group sa mutat, în prima săptămână a lunii septembrie 1943 Starâi   aerodrom Blinetî. Piloți noi au venit de la Bucuresti: Lt. Ion Rada la 42 a Escadrila, Cap. Pretor Dimitrie la 60 -lea escadrila, al doilea locotenent Ion Buda, la 42 II Escadrila.Lt. Ion Rada a murit într-un zbor de la 6 septembrie lea , și câteva zile mai târziu, fosta lor instructor german, Lt. Orth Dieter, ofițer de legătură la 4 -lea german Flota Air. Adj. Theodor Zăbavă ar putea reveni pe jos după ce a fost împușcat pe 14 septembrie lea , în timpul unei misiuni de bombardament.
            Escadrilele de 8 -lea Assault Group s-au mutat la aeroporturi din Herson și Ganisetsk (19 septembrie -lea - 29 octombrie lea ). Adj. Ioan Poenaru a fost împușcat de către AA inamic, dar el suvived și a fost luat prizonier. Sa întors în 1945.Incepand cu 29 octombrie lea , e 8 -lea grup a Tschaplinka aerodrom și operat de acolo până la 02 noiembrie II . Lt. Muntean Lazăr a fost împușcat DOEN față de pozițiile sovietice și a fost salvat de Plt. Av. Reitberber. Adj. Stoian Ion Dumitru de la 60 -lea Escadrila a murit pe 2 noiembrie II . În aceeași zi, întregul grup sa mutat la aerodrom Cherson. Există, piloții făcut o dovadă reală a capacităților lor de luptă. Rușii au spart frontul de sud și zeci de mii de soldați români au fost amenințați să fie luați prizonieri. Timp de opt zile 8 -lea grup a reușit sute de misiuni sub foc inamic, salvarea trupele române de la moarte și captivitate. În timpul acestor lupte, cinci El-129s au fost doborâte și doi piloți au fost uciși. Adj. Mladin Constantin a căzut în interiorul liniilor inamice, dar a fost salvat de Adj. Marinescu Ovidiu într-o aterizare îndrăzneț, așa cum el a fost luat sub ruși foc.
            În perioada 12 noiembrie -lea iar de 7 ianuarie -lea 1944, 8 -lea grup sa bazat pe Nikolaev și aerodromuri Lapetika. Doi piloți s-au pierdut, Adj. Verdeș Enache de la 42 a escadron și Logofătu Ion, de la 41 st Escadrila.
            8 -lea asalt Grupa mutat Tom Odesa aerodrom și au luptat de acolo la 4 aprilie -lea 1944. Apoi s-au întors în România la Tecuci aerodrom. Apt. Av. Vlăsceanu Ion a fost numit comandant al 41 st escadron și Cpt.. Eftimopol Ion a luat comanda a 60 -lea .
            Din 30 iunie data de 20 august lea , 1944, 8 -lea Assault Group sa bazat pe Matca aerodrom, lângă Tecuci. Începând cu luna august 2oth, au luptat de la aerodromul de la Gheraiesti-Bacău.
            După evenimentele de la 23 august -lea , când România a aderat la tabăra Națiunilor Unite, 8 -lea Assault grup a mers la Craiova. Începând cu luna septembrie 1944 s-au mutat la Balomir Airfield, în Transilvania. Până la 25 septembrie lea , escadrilele de asalt completat sute de misiuni împotriva forțelor germane și hortyste pentru eliberarea Transilvaniei, un teritoriu românesc vechi de mii de ani.
            În această luptă pentru Transilvania s-au pierdut în acțiune Lt. Ștefănescu Ion Dan, 2 II Lt. Năsturaș Vasile, 2 II Lt. Ungur Ovidiu și au fost răniți grav Adj. Bulhac Trifan Si. Marinescu Jean și Lt. Munteanu Lazăr.
            Cei de important pierde în piloții și materiale au dus la unificarea 8 -lea Assault Group a Grupului de scufundări bombardiere. Până la 14 noiembrie lea s-au luptat de la Someșeni aerodrom qnd apoi la Túrkeve și Miscolcz, Ungaria. Adj.Scripcaru Vasile a murit pe câmpul de onoare pe 13 ianuarie lea , 1945.
            8 -lea asalt Grupa de fapt a avut parte la eliberarea Cehoslovaciei. De luni de zile, ei au luptat inamicul și vremea rea.Până la sfârșitul lunii ianuarie, după atacurile repetate și misiuni de bombardament la joasă altitudine, au avut o contribuție importantă în eliberarea de Lovino-Bana, Roznova, Brezno și Mihailovo. În februarie-martie 1945, 8 -lea Bombers Assault-diving Grupa luptat pe râul Hron, pentru cetățile Kremnika, Hronská Breznika, Oèová. La 25 februarie lea , `1945, 8 -leaBombers Assault-diving Grupa scăzut asupra inamicului 20 de tone de bombe de la o altitudine joasă aproape Liehovek și Zolna.Lt. Dumbravă Victor a fost împușcat de către AA inamic. Chiar și cu un avion grav avariate, a aterizat și au supraviețuit. 8 -leaBombers Assault-diving Grupa contribuit decisiv la lupta pentru Zvolen și centrul de Uherski Brod industriale și de comunicare.
Lupta pentru Cehoslovacia, au completat 119 misiuni cu 422 de misiuni și 370 oră de zbor. Ei au renunțat la 130 de tone de bombe, a distrus 9 centre importante de comunicare, 13 tancuri, 66 de convoaie de teren, 185 de camioane, etc au aruncat 225 de tone de bombe asupra trupelor inamice.
Ei au recunoscut valoarea lor și contribuțiile lor prin câteva referiri în ordinele de zi cu zi pe armată.


[1] Valeriu Avram, Alexandru ARMA Blindatele cerului,București, Editura Militară, 2013.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress