Mihai Serban

20/09/2010

Pensiile speciale au fost hăcuite. Un fost pilot Tarom rămâne doar cu 450 lei pe lună din 16.531!

Filed under: avioane — admin @ 14:41
  •  

Buzău

Traian Anghel va primi de luna aceasta o pensie micșorată de 11 ori

Pensiile nesimțite vor deveni de mizerie. Reducerile cele mai mai mari, după recalcularea pensiilor speciale, sunt în cazul foștilor lucrători în aviație, care vor primi chiar și de 40 de ori mai puțini bani pe lună. Afectat sever este și un pensionar de 91 de ani, fost pilot în al Doilea Război Mondial, când a și avut avionul doborât.

CITIȚI ȘI: Pensiile hăcuite, Fostul senator Plătică a pierdut 4.100 de lei din pensia lunară!

Pe Aceeași Temă

 

Casa Națională de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a anunțat încheierea recalculării pensiilor pentru unele categorii de persoane care beneficiau până acum de legi speciale. Primele cupoane cu sume reduse ajung la destinatari pe data de 14 septembrie. Tăierea pensiilor speciale ale piloților civili, parlamentarilor și funcționarilor din justiție, aduce economii de șase milioane de euro pe lună, la un deficit de 150 de milioane.

Printre persoanele căre vor avea de suferit sunt și cinci buzoieni care au lucrat în aviația civilă. Ei spun că sunt umiliți cu noile sume, din care le va fi imposibil să trăiască.

Fost pilot, nevoit să supraviețuiască cu 450 de lei pe lună

Una dintre cele mai drastice tăieri a pensiei din țară este în cazul lui Nicu Oprescu, în vârstă de 52 de ani, din Râmnicu Sărat. Fost pilot la Tarom, avea o pensie de 16.531 lei, din care i-a fost tăiată suma de 16.081. De luna această va primi doar 450 lei, adică o pensie de 40 de ori mai mică.

"Își bat joc de noi cu legile lor. Am muncit o viață întreagă ca să nu pot să mă bucur de pensie. A fost bine când ne riscam viețile și trebuia să aterizăm în siguranță, cu sute de persoane la bord? Cum să trăiesc cu 450 de lei? Ne umilesc! Suntem constituiți într-o asociație și imediat ce vom primi deciziile, vom da statul român în judecată", ne-a declarat Nicu Oprescu.

Traian Anghel : "Mergem până la CEDO"

Un alt caz este cel al lui Traian Anghel, de 55 de ani, tot fost pilot, care va avea începând cu această lună o pensie mai mică cu 13.033 de lei. Primea 14.298 și rămâne doar cu 1.265 lei pe lună, de 11 ori mai puțin.

"Atât timp cât un stat dă o lege și tu îți faci un calcul pe acea lege, aceasta trebuie dusă până la capăt. Nu mai poți să-ți faci un plan de la o lună la alta în țara asta, bazându-te pe legile existente. Ce fac cei cu credite, care s-au bazat pe suma din decizia de pensionare? Nu ni s-a ținut cont nici măcar de grupa întâi de contribuție pentru că suntem personal navigant și toată ziua stăteam pe câmp, pe salarii mici, mai ales pe vremea lui Ceaușescu", ne-a spus Traian Anghel, fost pilot la Aeroclubul Teritorial Ghimbav.

Nu a apucat decât doi ani să primească pensia de 14.298 iar acum este decis să apeleze la toate instanțele posibile până când va obține anularea acestei reduceri. "Suntem grupați într-o asociație și cred că avem sorți de izbândă în justiție, dacă nu la noi, sigur la CEDO. Este un drept câștigat, printr-o lege votată în Parlament", a mai adăugat pensionarul.

Veteran de război: "Dacă aștia sunt banii pe care îi dă România pe noi…"

Cel mai bâtrân pensionar dintre foștii piloți buzoieni este Constantin Mâțu, care are 91 de ani. Primea lunar 5256 lei, iar de acum va încasa 1731 lei. Spune că a participat la al Doilea Război Mondial, când a și fost doborât cu avionul. "Am fost pilot o viață întreagă. Eu nu am știut ce este aia tinerețe pentru că după ce am terminat școala militară m-au trimis pe front. Nici măcar nu o să mă mai obosesc să îi dau în judecată, dacă atât valorăm noi în fața lor… Dacă ăștia sunt banii pe care îi dă România pe noi, nu are rost să mai ripostăm", ne-a declarat Constantin Mâțu.

Pensii micșorate semnificativ vor primi și alți nouă buzoieni, foști parlamentari, plus trei foști angajați ai Curții de Conturi, toți beneficiari până acum de pensii de serviciu. De asemenea, 51 de buzoieni, care au lucrat ca funcționari în justiție, intră în categoria celor care vor primi pensia diminuată.

 

  • Florin Mitu, Denisa Baciu

Luni 6 sep 2010, Adevarul.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress