Mihai Serban

10/10/2010

CUM NISTE OAMENI CE NU AU FACUT NIMIC IN VIATA, VOR SA AJUNGA EGALI CU NOI CEI CE AM REALIZAT CEVA !

Filed under: Aviatori,avioane,Mihai S,Pensionari — admin @ 20:14

A apărut Hotărârea privind metodologia de calcul a pensiilor militare. Un document care umilește fiecare militar în rezervă sau retragere. Plină de dispreț. Mesajele de bază ale sale sunt două. Primul: „Noi vă tăiem pensiile așa cum vrem noi, fără a avea nici un criteriu legal”. Al doilea: „Ca să mai puteți lua ceva bănuți, va trebui să alergați după documente arhivate până la sfârșitul zilelor voastre. A acelora pe care le mai aveți”.

Pentru că, prin Hotărârea de guvern li se ia militarilor pensionari totul și li se cere apoi, tuturor, să demonstreze cu documente din arhive că ei sunt ei. Asta ca să mai poată primi o parte din ceea ce li se cuvine. O mică parte!

Citind documentul care își zice „metodologie”, dar care plutește în generalități, aproximări și indicații imposibil de urmat, descoperi că fiecare pensionar militar trebuie să-și justifice în fața unor oganisme incert indicate fiecare zi de muncă și fiecare salariu luat lună de lună într-o viață. Totul în lipsa unor documente clare care să-i contabilizeze activitatea. Cum ar fi Cartea de Muncă, existentă la toți cei care se supun legii la care guvernanții doresc să-i alinieze pe militari.

„Metodologia de calcul” nu spune care va fi vârsta de pensionare socotită legală în procesul de recalculare, ce se întâmplă cu drepturile primite ca urmare a ordinelor și medaliilor militare (se anulează fiecare decret prezidențial în parte?), de unde se vor obține datele tuturor serviciilor de zi pe unitate (care ar trebui asimilate gărzilor medicilor), cum va fi recompensată munca nenormată a militarului, cine va da documente pentru lunile și lunile trăite zi și noapte în aplicații și cum vor fi recunoscute ele de o lege care nu a avut în vedere așa ceva ( L19/2000)? Și alte sute de întrebări. Toate fără răspuns într-un document elaborat cu reavoință de amatori animați de un singur gând: să ia! Cu o singură pagină dactilografiată se anulează sute de mii de vieți, munca de zeci de ani a apărătorilor în uniformă acestei țări.

Realizează cei care au gândit documentul, „metodologia” cum au numit-o ei, câți ani poate dura o obținerea a sute de documente, câtă pierdere de timp și de bani? Și în vremea asta, în lipsa documentației, toți cei care mai supraviețuiesc vor fi plătiți cu o pensie calculată la nivelul salariului mediu brut pe economie. Ca spălători de vase, ori vidanjori, ori cosași. Este nivelul la care sunt aduși slujitorii sub drapel.

Sute de unități militare au fost desființate. Aproape fiecare pensionar militar a lucrat în 10-12 garnizoane diferite, răspândite pe tot teritoriul țării. Cui să se adreseze pentru a obține datele necesare? Cine mai știe unde se află statul de plată pe care a fost plătit acum cincizeci de ani? De unde să cunoască asta acum centrul militar? Cu oameni puțini și el. Unde să poți găsi hîrtiile serviciului financiar al unității militare care nu mai există de o jumătate de secol? Dar a zece asemenea unități?

Vor fi probabil zeci de mii de cereri concomitente care vor bloca arhivele. Se vor afla pe drumuri mii și mii de bătrâni. Unii disperați că nu mai au cu ce să trăiască. Alții bolnavi de bolile bătrâneții. Se vor izbi de disprețul funcționarului de la ghișeu, de nepăsarea lucrătorului din nu știu care birou sau de infatuarea vreunui șefuț deranjat de insistența moșului care simte că nu mai are suficiente zile ca să aștepte hârtia. Care știe că așteptarea poate dura ani!

Vă dați seama la ce chinuri sunt supuși militarii care se încăpățânează să mai trăiască după ce au trecut în rezervă? Cât de grea le-a fost făcută bătrânețea?

Același chin pentru văduvele militarilor, pentru urmașii legali ai acestora.

O întreagă categorie socială condamnată. Și, culmea ipocriziei, în numele „echității sociale”!!!

De unde poate izvorî atâta răutate? Din ce carne sunt plămădiți acești guvernanți? Pot fi numiți oameni aceia care gândesc asemenea metode de tortură destinate sutelor de mii de bătrâni? Celor care au muncit cinstit decenii întregi, care au sacrificat liniștea lor și a familiilor pentru liniștea țării? Și care au obținut tot ceea ce au în strictă legalitate.

Cum va face față unui asemenea volum de muncă structura din minister care se ocupă cu pensiile? Micșorată an de an. Angajând specialiști, așa cum sugerează „metodologia”? Este o glumă. De unde atâția cunoscători în domeniu? De unde bani pentru plata acestora? Recalcularea pensiilor după schimbarea legii în 2001 nu s-a încheiat nici acum, după nouă ani. Cât va dura această nouă „recalculare”?

Promisiunea cu cei 3000 de lei sub care nu vor scădea pensiile militare? Din nou o minciună. A primului ministru, a ministrului apărării, a politicienilor puterii. În „metodologie” nici vorbă de așa ceva! Vor fi tăiate toate pensiile militare de stat! Iar după asta vor fi impozitate, indiferent de cât de mici vor ajunge.

Pensionarii militari. Maiștri, subofițeri, ofițeri, generali și amirali. Oameni ca voi. Bătrâni. Bunicii sau părinții voștri. Vârstnici condamnați pentru simplul motiv că există. Că mai sunt încă în viață. Unii cu merite deosebite. Profesioniști cu deosebită calificare. Cu înalte studii civile și militare. Unii diplomați militari. Alții, eroi ai neamului. Toți făcuți o apă și un pământ. Azi, prin bunăvoința aleșilor noștri, ei au devenit vinovații fără vină!

Sunt pensionari militari. Atât. Ce aveți cu ei?

Pentru mine, mai există ceva la fel de înspăimântător. Liniștea. Tăcerea și resemnarea cu care asemenea samavolnicii sunt acceptate. Nicăieri în lume, niciodată în istorie, nu a fost posibil ca statul să ia TOTUL unei întregi categorii sociale și să îi spună: „De acum ești un nimeni!”. „Dacă tu crezi că ai făcut ceva în viața ta, demonstrează. Cu documente!”. Asistăm netulburați la crearea unui precedent. Mâine, în locul militarilor pot fi magistrații, profesorii, doctorii sau toți funcționarii publici.

Repet. Înspăimântătoare liniștea. De necrezut resemnarea.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress