Mihai Serban

08/08/2005

BIOGRAFIE DE AVIATOR

Filed under: Aviatori,avioane,masini,Mihai S,Pensionari — admin @ 04:35

Serban Mihai Capitan.Comandor (r).

M-am nascut in Bucuresti la 25 Noiembrie 1950,in raionul Tudor Vladimirescu (probabil actualul sector 2), si am  crescut in strada Franzelari, la numarul 22,o casa cu etaj si gradina, casa fosta propietate  a familiei Talpeanu, din ce sepovestea fost in vremea lui director al vamii. Din familia Talpeanu, fosta proprietara a casei mai locuia la etaj sotia fostului propietar,intr-o camera cu acces la baie si cu trecere prin alte doua camere in care locuiam noi, fam.Serban, cu bunica, parinti si doi copii, eu si sora mea, mai mica cu 3 ani. La parterul casei locuia familia Dorneanu al caror baiat, ceva mai mare ca mine, Bogdan Dorneanu a lucrat la radio ca realizator al unei emisiuni de muzica. Ultimele informatii despre el spun ca ar fi ajuns in Grecia, unde a murit in imprejurari greu de explicat. Tot la parter mai locuia familia Popescu cu ai caror copii ampetrecut o mare parte a timpulu si cu care ma intelegeam foarte bine, in special cu Gabi Popescu, (casatorit mai tarziu cu Geta colega de scoala a surorii mele Dina). Cu Gabi Popescu  am petrecut majoritatea timpului pe care il aveam in afara scolii si de el ma leaga o multime de amintiri. As fi vrut sa ne mai intalnim si sa stam la povesti, dar de cate ori am lansat o invitatie, a ramas fara raspuns.

Am facut scoala primara la nr. 23, Silvestru si din aceasta scoala am cunoscut-o (din clasa a IV-a) in 1961, pe Elena Dimitriu, cea care mai tarziu mi-a devenit sotie si cu care sunt si astazi intr-o familie fericita.

Liceu la Dimitrie Cantemir, (2 ani la zi si 2 la seral), in acelasi timp am lucrat la FMUAB, fabrica de masini si agregate Bucuresti, sectia montaj general si la IPROCHIM, desenator tehnic.

In 1970, admis prin concurs in Scoala Superioara de Ofiteri de Aviatie ” Aurel Vlaicu “, in pregatire ca pilot militar de vinatoare. Absolvent al promotiei 1973, cu gradul de Locotenent si oprit in scoala ca instructor de zbor, initial pe Mig 15, apoi in acelasi an trecut pe AN2, la Scoala Superioara de Aeronautica Civila (SSAC) la Bobocu, judetul Buzau.

A urmat o perioada pana in 1985, de activitate ca instructor de zbor.

In 1985 am fost mutat la cerere la Fabrica de avioane Bucuresti (fosta IRMA) si incadrat ca pilot receptie si control pentru avioanele an 2, reparate aici. In cca 1 an ,dupa scolarizarea la CIPA si in Anglia la firma Pilattus-Britten Norman am obtinut calificarea de pilot incercare pentru avioane BN2, fabricate in Romania.

Concomitent am inceput zborul in cadrul companiei Tarom, detasamentul AN24, curse interne , trecind de la Copilot3, copilot2, copilot1, la pilot secund si pilot comandant.

In 1995 se infiinteaza la Timisoara compania aeriana privata “BanatAir” si la cerea mea trec in rezerva si preiau functia de director de zbor si pilot al acestei companii. Activitatea continua pina la accidentul dela Verona cu avionul an24 al companiei Romavia, accident in care isi pierd viata echipajul, pasagerii,intre care si capul de linie din Verona. Compania isi inceteaza activitatea si ca urmare si personalul acesteia intre care si eu.

Dupa o scurta perioada de activitate la CIPA (centrul de instructie si pregatire aeronautica) si la compania Miravia in urma unei cereri ma pensionez anticipat (cu 2 ani). Ulterior revin la pensia militara.

Din 1992 am infiintat in asociere cu doi prieteni (Vasile Condruz si Florin Ion), o firma care a activat initial in Calea Plevnei 168 ca o mica Bacanie, dupa iesirea unuia din asociati firma a fost schimbata cu alta (Sama Service srl), cu obiect de activitate intretinerea si repararea autovehicolelor.

Din 1994, renunt la activitatea de la fabrica de avioane si trc in rezerva,preluind functia de director de zbor al unei companii de aviatie private,cu sediul in Timisoara, “Banat Air”.Aceasta companie a efectuat un an si jumatate, curse interne, Cluj, Oradea, Arad, Timisoara, Bucuresti, cit si internationale, in special Timisoara – Verona, folosind aeronave An 24, an 26, Bac 1-11, Tupolev 134 si altele, toate inchiriate de la companii ca Romavia si companii din Moldova de peste Prut.In 1996, renunt total la activitatea de zbor si ma ocup de firma a carei functionare a fost asigurata pina atunci de asociatul meu Ion Florin, impreuna cu care dezvoltam activitatea de service auto specializat in reglari unghiuri directie, echilibrat roti, vanzari anvelope,jante, accesorii. Prima locatie a fost in str. barbu Vacarescu 168 a, unde am inchiriat prin amabilitatea domnului Lazar, un acoperis ne finalizat si in al carui inchidere si finisare, am pus toate resursele si energia noastra. Dotarea cu scule si utilaje s-a facut de catre Silviu Jura, SC Total Trading srl, Bucuresti, iar angajatii cea mai mare parte a lor au fost preluati de la Romaero.

In 2002 iau hotarirea de a ma muta cu casa la Busteni, unde unchiul meu detinea o locuinta si in aceiasi curte exista o casa ce apartinuse familiei (dar care in 1974, datorita unei legi ce nu dadea voie la detinerea unei a 2 a locuinte, fusese vanduta) casa pe care am cumparat-o si renovat-o.

In 2003, dupa stabilirea domiciliului, infiintez firma “Venit ” srl, cu sediul in Buc. str Moeciu 14, sector 1, (acum la Busteni, Libertatii 76), avand ca obiect de activitate intretinerea autovehicolelor. Cu autoatelierul mobil specializat in lucrari de vulcanizare, deschid un punct de lucru, amplasat in interiorul statiei de benzina Lukoil din Busteni, catre Sinaia. Tot acolo functioneaza si o masina de transport / tractare masini defecte sau avariate, cu program de lucru non stop.www.tractariauto.ro, www.venit.ro.

In 1974 m-am casatorit cu fosta colega de scoala din clasa a 4 a, Dimitriu Elena, cu care convietuiesc  in prezent si asa va fi si  in viitor.

Am doi copii, o fata si un baiat minunati, amandoi casatoriti cu niste persoane la fel de minunate si fiecare are cate un baiat, deci doi nepoti magnifici.

(Va continua) 28 Martie 2007; 28 Noiembrie 2011

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress