Mihai Serban

12/04/2007

Are 1521 de insigne aviatice

Filed under: avioane — admin @ 09:31
|
 
 

‘Tot ce zboara si e facut de mana omului’, dupa cum ii place sa se laude, gasesti acasa la un roman din Brasov. Serban Ionda Constantin (67 de ani) strange insigne aviatice de 38 de ani si in prezent se mandreste cu cea mai mare colectie din lume. Cele 1.521 de exemplare se vor inscrie in cursa pentru Cartea Recordurilor.

Intr-o casa veche din anii ?60, vizavi de Biserica Neagra, un pasionat de aeronave adaposteste o valoroasa comoara formata din tot ceea ce inseamna insigne aviatice.

23 de cutii din lemn mascate cu geam de sticla, toate aranjate in ordine cronologica pe un suport metalic, reprezinta micul muzeu din apartamentul brasoveanului. ‘Ceea ce fac e o istorie a aviatiei. In tara suntem doar patru colectionari de astfel de insigne, dar eu ii intrec de departe. Din 1969, am reusit sa adun 1.521 de bucati si am unele exemplare unicat’, ne povesteste Serban Ionda.

Primele sosite in colectia sa sunt de la Aeroclubul Central Roman, iar ultimele 80, venite in urma cu o saptamana, le-a achizitionat din SUA si semnifica ‘Cucerirea spatiului de catre americani’. Cand are ocazia sa plece intr-o alta tara, da o tura si prin targurile de vechituri, de unde e imposibil sa nu se aleaga cu ceva.

Cele mai vechi costa 5.000 euro

‘Am gasit odata la o femeie o insigna de instructor NATO, pe care nu cred ca ai ocazia sa o vezi prea des. O avea de la fostul sot si a fost multumita cand i-am dat un euro pe ea ‘. Majoritatea pieselor din colectie le-a cumparat cum i s-a ivit ocazia. In Lisabona, prin anii ?81-?82, a dat pe o insigna si 10$, ultimele din America au fost 3-4 $, dar in general evita sa dea preturi. Cele mai vechi pe care le detine, precum ‘Vulturul cu picatura de sange in cioc’ si ‘Insigna de radiologist de bord’ din 1940, valoreaza in jur de 5.000 de euro. Pe cea din urma a obtinut-o dupa o munca de convingere de 2 ani, de la un batran radiologist. Membru al Societatii Numismatice Romane, Serban profita de intalnirile cu colegii pentru a face schimb sau pentru a cumpara colectii mai mici.

Serban Ionda si-a instalat, de 5 ani,  micul muzeu ambulant in holul apartamentului. Oricine vine la el in vizita ii poate admira cele 1.521 de insigne aviatice, stranse in decurs de 38 de ani

 

Articol semnat de Monica Ciuperca, Libertatea. 

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress